In Arendonk in de Antwerpse Kempen zijn dit weekend drie zeldzame zwanen neergeschoten. Dat zegt Vogelbescherming Vlaanderen. Het gaat om exemplaren van de bij wet beschermde kleine zwaan, een uit Siberië afkomstige soort die onder zware druk staat door habitatverlies en waarvan bovendien jaarlijks slechts een paar honderd vogels overwinteren in België.

Eén exemplaar overleefde de beschieting niet, een tweede werd gewond naar een natuurhulpcentrum gebracht en een derde kon achteraf nog wegvliegen waardoor zijn toestand onbekend is.

Het was de lokale brandweer die de zwanen zondag opmerkte op het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Ze hadden hagel in de borstkas. Opmerkelijk is dat de drie zwanen vrijdag nog van een ring voorzien waren in het kader van wetenschappelijk onderz oek. Vogelbescherming Vlaanderen is dan ook niet te spreken over de aanval en heeft het over "onverbeterlijke jagers".

"Meer en betere bescherming van de inheemse fauna zal enkel tot stand komen wanneer ook de handhaving in het groen versterkt wordt", aldus Paul Van Daele, algemeen directeur van Vogelbescherming Vlaanderen.

"Vlaams minister van Handhaving, Justitie en Omgeving Zuhal Demir zal stilaan begrijpen dat de jagerij bij het beheer van wilde dieren geen sterkte is, zoals de jagerij zelf claimt, maar een zwakte die elk beleid ondermijnt. We verwachten nu snel een sterk signaal van de minister."

Vogelbescherming Vlaanderen zegt zich burgerlijke partij te zullen stellen tegen onbekenden en doet een oproep naar getuigen die eventuele activiteit van personen met een jachtgeweer tussen vrijdag 24 januari omstreeks 16 uur en zondag 26 januari omstreeks 16 uur zouden hebben opgemerkt. (Belga)